juni 4, 2023
Sport

Bästa tipsen för att lyckas med din jakt

Jaktbild

Hösten har kommit och vintern nalkas, och jaktsäsongen är därmed i gång över hela landet. Att jaga innebär inte bara att gå ut i skogen och leta rätt på en älg, utan det finns många saker att ha koll och tänka på.

Därför har vi sammanfattat lite allmän information, tips, och rekommendationer för dig så att du ska lyckas med din jakt.

Vart har du rätt att jaga?

Även om det är jaktsäsong så kan du inte bara gå ut och jaga i skogen. För att få jaga i en viss skog måste du ha fått tillåtelse för detta av markägaren. Det är markägaren som innehar jakträtten på sin mark, och bestämmer vem som får jaga på den.

Därför är det viktigt att du först och främst får tillåtelse att jaga på någons mark, eller gå med i ett jaktlag som har det.

Vad får du jaga, och när?

När du väl fått tillåtelse att jaga på någons mark så måste du ha koll på vad du får jaga, och när. Det finns regler på vad du får jaga och när, och för att inte riskera att åka dit för tjuvjakt är det viktigt att hålla dig till de reglerna.

Älg får du till exempel inte börja jaga förrän första september i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Jämtlands, Dalarnas, Gävleborgs och delar av Värmlands län. I resterande Sverige börjar älgjakten åttonde oktober, och pågår som längst till sista januari.

Ska du jaga rådjur är tidsreglerna däremot lite krångligare. Mellan första oktober och sista januari får du jaga alla rådjur. Råbockar, eller hanar med horn, får börjas jaga redan sextonde augusti, och mellan första maj till femtonde juni som smyg- eller vaktjakt.

Mellan första och sista september får du även jaga årsungar, så kallade kid. Därför är det väldigt viktigt att ha koll vad du skjuter på om du är ute och jagar innan första september, så du inte råkar skjuta ett kid.

Att använda hundar under din jakt av rådjur är tillåtet mellan första oktober och sista januari, alltså inte innan dess.

Välj rätt vapen till din jakt

Blaser R8 Professional

Sist men inte minst behöver du välja jaktvapen. Går du ut på jakt med ett vapen som inte är anpassat för det djuret du vill fälla, eller ett som du inte är helt bekväm med kan hela jakten vara förstörd. Det gäller därför att hitta ett jaktvapen som du trivs med, och som är anpassat för det du ska jaga.

Geväret ska vara bekvämt att hålla, siktet enkelt att ställa in, och det får gärna se estetiskt bra ut också. Brukar du gå långt när du jagar vill du inte heller att det ska vara för tungt att bära på.

Det finns många olika vapen att välja på. Ett populärt exempel är Blaser R8. Detta gevär finns i flera olika utföranden, så som Professional, Standard, Luxus och Blaser R8 Ultimate Silence. Ska du ut på älg- eller rådjursjakt och har en Blaser R8 med dig kommer du definitivt bli nöjd. Testa dig fram och se vilken modell som passar bäst för just dig, och lycka till med årets jakt.

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant