mars 18, 2024
Ekonomi

Detta behöver man tänka på innan man tecknar upp sig på ett lån 

Ett lån med bisnode

Om du går i lånetankar så är du långt ifrån ensam. Att teckna upp sig på ett lån är numera väldigt vanligt och det är inte någonting märkvärdigt med att ha ett eller flera lån. Men lånevärlden kan verkligen vara en djungel, och det kan vara svårt att navigera sig igenom den utan matnyttig information. 

Det finns några praktiska saker som är bra att veta innan man tecknar upp sig på ett lån. Detta har att göra med hur lånemarknaden ser ut i Sverige. I den här texten kommer du kunna ta del av lite snabb information kring hur det hela fungerar, samt några andra saker som är kloka att tänka på innan man skriver under några papper. 

Ska man välja en bank eller fristående långivare? 

bank eller fristående långivare

Detta är någonting som man själv måste ta ställning till. Sverige är ett av länderna i världen som har högst lojalitet till sina banker. Men trots detta så finns det en hel del olika långivare som är fristående som banker och fungerar mer som traditionella företag. Detta betyder att man som låntagare måste ta ställning till detta. Vill man har tryggheten och smidigheten i att välja sin vanliga bank när man tecknar ett lån, eller vill man ha möjlighet till en marginellt bättre ränta? 

Oavsett om du som låntagare vet med dig att du helst av allt vill vända dig till banken så är det ändå värt att göra en jämförelse. På så sätt så har man skaffat sig en överblick och har sett till att man har hittat det bästa lånet för ens egen situation och ekonomi. Dessa jämförelsetjänster är i regel gratis att använda sig av samtidigt som de är väldigt smidiga. 

Ska man teckna ett lån med eller utan kreditupplysning?

Ska man teckna ett lån med eller utan kreditupplysning?

En kreditupplysning är precis vad det låter som. Långivaren beställer helt enkelt en undersökning kring hur låntagarens ekonomi ser ut, om det finns några utestående skulder eller betalningsanmärkningar. 

Allt detta görs för att säkerställa att det är en god ide att låna ut pengar till personen i fråga. De flesta banker använder sig av Upplysningscentralen, men det finns även andra kreditvärderingsföretag som har börjat se meningsfull tillväxt av användning. Ett av dessa är Bisnode, som ofta kan komma med ett svar snabbare än vad Upplysningscentralen kan göra det. Lån med Bisnode fungerar på samma sätt som ett lån som tecknas via Upplysningscentralen. Läs om lån med Bisnode här hos finansruset.se, där man även kan jämföra lån. 

Om man har stora skulder eller betalningsanmärkningar så kan det vara väldigt svårt att bli beviljad på ett lån via en kreditupplysning. I så fall så kan man använda sig av ett lån där det inte tas någon sådan, men dessa för i regel med sig en mycket högre ränta. På det stora hela så är det alltså klokt att välja ett lån där det tas en kreditupplysning. Undantaget till detta är dock om man har planerat att teckna upp sig på ett större lån inom någon månad av tecknandet av det första lånet. Paradoxalt nog så är det faktiskt så att ens kreditvärdighet sjunker en aning om man ansöker om ett lån, någonting som gör att vissa väljer att teckna lån utan en kreditupplysning. 

Att tänka på innan man lånar 

Det viktigaste att göra innan man lånar pengar är att sätta sig ner och se över sin ekonomi. Har man råd med det extra ekonomiska tryck som amorteringen kommer skapa? Och behöver man verkligen låna? Att låna för någonting nödvändigt eller värdehöjande är i regel en god ide, men man bör undvika att låna för att konsumera.

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant