februari 22, 2024
Teknologi Tjänster

Din integritet på nätet

Din säkerhet online

När vi talar om integritet på nätet handlar det om skyddet av våra personuppgifter som delas på nätet. Detta omfattar saker som namn, adress, telefonnummer, e-postadress och andra uppgifter som kan användas för att identifiera oss. Det omfattar också vår aktivitet i sociala medier samt de webbplatser vi besöker och de appar vi använder.

Det finns ett antal sätt att skydda vår integritet på nätet, bland annat genom att använda starka lösenord, vara försiktig med vilken information vi delar med oss av på nätet och använda sekretessinställningar på våra enheter och konton.

Men även med dessa försiktighetsåtgärder finns det alltid en risk att någon kan komma åt våra personuppgifter utan vår tillåtelse eller vetskap. 

Rätt till integritet och datasäkerhet

PrivacySharks är en sida där du kan se recensioner om de mest populära VPN-tjänsterna samt antivirusprogram och lösenord eller e-mail-skydd. Det är ett litet men hängivet team av entusiaster för integritet på nätet som anser att alla har rätt till integritet och datasäkerhet. De har arbetat hårt för att bygga en produkt som de är stolta över och som de tror kommer att göra skillnad i användares liv.

Därför är det viktigt att vara medveten om följande risker för vår integritet på nätet:

 • Hacking
 • Identitetsstöld
 • Phishing-bedrägerier
 • Skadlig programvara och virus
 • Spionprogram
 • Adware
 • Geotagging
 • Cookies och spårning
 • Social ingenjörskonst
 • Dataintrång

Vad menas med hackning, identitetsstöld etc?

Hacking är en stor risk för vår integritet på nätet. Hackare kan få tillgång till vår personliga information genom att bryta sig in i våra enheter eller konton. De kan också få tillgång till våra uppgifter om vi klickar på en skadlig länk eller laddar ner en skadlig fil.

Identitetsstöld innebär att någon använder våra personuppgifter utan vårt tillstånd för att begå bedrägerier eller andra brott. Detta kan hända om vår personliga information stjäls i ett dataintrång eller om vi faller för en phishing-bedrägeri och lämnar ut vår information.

Phishing är försök av bedragare att lura oss att ge dem våra personuppgifter, t.ex. lösenord eller kreditkortsnummer. De kan göra detta genom att låtsas vara en legitim webbplats eller ett legitimt företag, eller genom att skicka oss ett e-postmeddelande som ser ut att komma från en pålitlig källa.

Skadlig programvara, eller malware, är utformad för att skada eller inaktivera våra enheter. Virus är en typ av skadlig programvara som kan spridas från en enhet till en annan. De kan infektera våra enheter om vi klickar på en skadlig länk eller laddar ner en skadlig fil.

Spionprogram är programvara som i hemlighet samlar in information om oss, till exempel om vår online aktivitet eller vilka webbplatser vi besöker. Det kan också användas för att spåra vår position. Spionprogram kan installeras på våra enheter utan vår vetskap eller vårt samtycke.

Annons-programvara med stöd, eller adware, som visar annonser på våra enheter. Den kan installeras på våra enheter utan vår vetskap eller vårt samtycke.

Geotagging är en processen där geografisk information läggs till i våra foton och videor. Detta kan omfatta vår nuvarande plats och platsen där fotot eller videon togs. Geotagging kan slås på eller av i inställningarna för våra enheter och konton. Detta är i regel inget farligt, men om du blir hackad kan man lätt se information om var du är och var du varit. 

Kakor är små data som lagras på våra enheter när vi besöker webbplatser. De används för att spåra vår online aktivitet och våra preferenser. Spårning är en process för att samla in uppgifter om vår onlineaktivitet, inklusive de webbplatser vi besöker och de länkar som vi klicka på. Detta används av i princip alla webbplatser idag och är i regel inget att oroa sig för.

Social ingenjörskonst är en typ av bedrägeri som bygger på mänsklig interaktion för att lura oss att lämna ut vår personliga information eller klicka på en skadlig länk. Det kan ske via telefon, e-post eller till och med personligen.

Vad ska man tänka på i vardagen?

När vi lever våra liv delar vi ständigt med oss av personlig information. Denna information kan vara så ofarlig som våra namn och adresser eller mer känslig information som kreditkortsnummer och personnummer. Det är viktigt att vara medveten om hur denna information kan användas och hur man kan skydda sig mot identitetsstöld och andra integritetsintrång. 

Här är några saker att tänka på i din vardag:

Var medveten om vem du delar dina uppgifter med.

När du lämnar dina personuppgifter till någon är det viktigt att du litar du på dem. Se till att du vet vem du har att göra med och att de har en legitim anledning att begära informationen.

Tänk på hur den begärda informationen kommer att användas.Kommer den part som begär uppgifterna att använda dem i ett legitimt syfte? Eller kan den användas för att begå identitetsstöld eller bedrägeri?

Förstå hur din information kommer att skyddas.

Vidtar den part som begär dina uppgifter åtgärder för att skydda dem mot obehörig åtkomst eller missbruk? Se till att du förstår deras säkerhetsåtgärder innan du lämnar känslig information.

Håll koll på vem som har haft tillgång till dina personuppgifter.

Om du är orolig för identitetsstöld eller andra integritetskränkningar är det viktigt att veta vem som har haft tillgång till dina personuppgifter. Skriv en lista över alla företag och organisationer som har begärt och fått dina uppgifter. På så sätt kan du hålla reda på vem som har tillgång till dina känsliga uppgifter och vidta åtgärder för att skydda dig själv om du misstänker att dina uppgifter har äventyrats.

Leave feedback about this

 • Kvalité
 • Underhållande
 • Intressant