februari 22, 2024
Sport

Hur långa skidor ska man ha?

Skidor

När snön har färgat hela landskapet vitt kan intresset för att åka skidor öka. Då kan det vara bra att fråga sig hur långa skidor ska man ha egentligen för att det ska bli rätt? Det finns även olika skidor att välja på och det är viktigt att det är rätt längd för vem som ska åka.


Hur långa skidor ska man ha – längdskidor


1) Det beror på vilken vikt du har.
2) Det beror på vilken längd du har.
3) Det beror på vilken stil du ska åka: klassisk eller fristil/skate.
Vid klassisk åkning ska du lägga till 20 centimeter till din kroppslängd. Vid fristil- och skateåkning ska du lägga till 10–15 centimeter. Då får du rätt mått på skidan. Om du ska tävla i fristil/skate får inte skidan vara kortare än 10 centimeter mindre än din egen längd.
4) Det beror på vem som ska åka.


Lägg på 20 centimeter på din kroppslängd. 

Men om frågan Hur långa skidor ska man ha – barn ställs i en sökmotor får du detta svar: är barnet 0–4 år kan skidorna vara lika långa som barnet. Är barnet 5–8 år kan du lägga på 10–20 centimeter på barnets längd.


Hur långa skidor ska man ha – slalom


När det kommer till slalomåkning beror det mer på vad du tycker om, men självklart finns det faktorer som spelar roll.

  • En nybörjare bör välja en skida som går från golvet upp till mellan bröstkorgen och hakan. Detta beror på att en kortare skida är lättare att svänga med och det därför inte går lika fort.
  • En erfaren åkare bör välja en skida som går från golvet upp till nästippen. Det innebär att det går att göra större svängar och åken går snabbare.
  • Är det barn som ska åka är rekommendationen att utrustningen hyrs till de stannat i växten. Detta på grund av att barn växer snabbt.

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant