Med dagens teknik är det enkelt att ta kontroll över fritidshuset även när du inte är där. Maximera säkerheten, sköt vattningen av dina växter eller sätt i gång värmen innan du kommer dit. Möjligheterna är många.
Här får du några tips på vad du kan göra för att förvandla ditt fritidshus till ett smart hem med hjälp av hemautomation.
Nu när det inte är många veckor kvar tills det är dags att flytta ut i fritidshuset och sommarsäsongen drar i gång. Då kan det vara vettigt att tänka över hur du, med hjälp av dagens teknik, enkelt kan automatisera fritidshuset så som du vill ha det.
Hemautomation betyder faktiskt självständigt hus. Etymologiskt kommer hemautomation från ordets förening; domus (hus på latin) och den grekiska autonoma (som styr sig själv). Det innebär helt enkelt att man automatiserar ett hem, hushållsarbete eller en aktivitet.
Merparten av denna teknologi behöver en wi-fi uppkoppling och en smarthub som gör att du enkelt kan koppla samman dina enheter och styra allt från samma ställe (endast möjligt om de är baserade på samma teknologi)
Smarta lås
Vi är nog inte ensamma om att tvingats köra lång väg tillbaka för att se om dörren är ordentligt låst till fritidshuset. Med ett smart lås slipper man det. Då kan du enkelt se via din smartphone om det är låst, eller låsa om det inte skulle vara det. Låset kan även meddela dig om någon försöker ta sig in, du kan släppa in leveranser även om du inte är på plats och du kan enkelt öppna och stänga om du skulle hyra ut din sommarstuga under vissa månader.
Fjärrstyr värmen
Att kunna styra värmen hemifrån är något många fritidshusägare uppskattar. På så sätt slipper man mötas av ett iskallt hus när man startar i gång huset på vårkanten. Undersökningar visar dessutom att du kan spara minst 10% av din värmekostnad genom att sänka värmen när du inte är i stugan. Speciellt bra under perioder då elen är extra dyr.
Smart säkerhet
Med den nya smarta teknologin säkrar du enkelt din stuga och minskar risken för inbrott, både när du är där och när du inte är där. Med hjälp av sensorer på dörrar och fönster kan du säkra upp stugan och få notiser till din telefon om någon skulle röra sig i eller kring ditt hus, eller rent av öppna något och försöka ta sig in.
Vill du gå ännu ett steg längre kan du även installera kameror utomhus eller inomhus som antingen filmar hela tiden eller sätts igång när någon rör sig. Det kan vara bra att känna till att filma på egen egendom är tillåtet så länge man inte filmar på offentlig plats eller på grannens tomt. Här kan du antingen låta kameran filma hela tiden eller välja att den sätts i gång när någon rör sig.
Var steget före om olyckan skulle vara framme
Att ha ett extra skydd för brand och vattenläckor är en bra investering i fritidshuset då båda kan ställa till med stor skada om de inte upptäcks i tid. En installerad rökdetektor med brandlarm varnar tidigt om det kommer rök någonstans, medan en sensor för läckage kontinuerligt övervakar området där den står och är väldigt bra att placera under diskbänken, vid diskmaskinen eller tvättmaskinen.
När sensorerna upptäcker en läcka eller rök skickas en notis till din smartphone via en app och du kan larma direkt eller åka dit själv. Har du några kameror uppsatta inne i huset ökar du även chansen att se var problemet ligger.
Fjärrstyr bevattningen
Att komma ihåg att vattna blommorna kan vara ett gissel även för en person med de grönaste händerna. Vill du ha kontroll över dina krukväxter även när du inte är på plats finns det tyvärr ingen smart, autonom lösning idag. Dock så finns det andra lösningar som gör att du regelbundet kan ge dina krukväxter vatten. Ett exempel på det är via en upp och nervänd PET-flaska. Detta är dock tyvärr inget som fungerar en hel säsong.
När det kommer till rabatten ute finns fler automatiserade lösningar. Här kan du köpa kompletta kit för automatisk bevattning som gör att du kan ha full koll via din smartphone. De fungerar så att du har en smart sensor som du stoppar i jorden. Den känner av hur dina blommor mår och du kan sedan via en vattenkontroll justera vattentillförseln via en gateway som du kopplar till routern. Perfekt om du vill slippa att be dina grannar vattna medan ni är bortresta.
Släck och tänd belysningen
Slutligen kan du även välja att fjärrstyra din belysning. Släcka och tända lampor för att minska inbrottsrisken genom automatiska tidsintervaller. Eller aktivera en sensor som gör att ljuset sätts på om någon rör sig nära fönstret.
Övrigt att automatisera i fritidshuset
Möjligheten att automatisera saker i ditt hem blir som du ser bara fler och fler. Du kan bland annat sätta på och stänga av kylskåpet vid behov, dra ner rullgardinerna när solen går upp, eller starta robotdammsugaren med jämna mellanrum. Att automatisera sitt hem behöver inte betyda allt eller inget utan du kan göra precis hur mycket eller lite du vill. Men just när det kommer till ditt fritidshus kan det underlätta livet mycket.
Lycka till!
Leave feedback about this