februari 22, 2024
Mat Teknologi

Tips för matfotografering för nybörjare?

Tips för att ta bra matfotonTa foton i naturligt ljus. Använd inte lampor eller lampor ovanför taket eller den inbyggda blixten. Rör dig runt för att hitta den bästa ljuskällan. Känn dig inte begränsad till att ta bilder i köket.

Att fota i rätt vinkel

Prova att ta bilder från flera olika vinklar. ISO anger hur känslig din kameras sensor är för ljus. Det betyder att om du fotograferar i en riklig ljuskälla behöver kameran inte vara särskilt ljuskänslig och ett lågt ISO-tal (t.ex. Om du fotograferar i svagt ljus behöver kameran vara mycket ljuskänslig och du kan behöva ett högt ISO-tal (t.ex.

Använd neutral rekvisita som håller fokus på maten. Undvik upptagna, distraherande mönster på tallrikarna eftersom maten kan gå förlorad i bilden. Mina favorittallrikar är grå eller vita och matta, så att det inte finns något bländande ljus som lyser tillbaka mot kameran och maten är det som framträder. Foton är brödet och smöret i min matblogg. Jag tycker om att se dem som det strategiska ”försäljningsargumentet” för mina recept. Jag kan inte säga så mycket om att en brownie är fyllig. Jag vill visa dig hur fyllig den är. Att få maten att se aptitlig ut är inte lika enkelt som att fotografera din tallrik.

Tips: Ät hälsosam mat!

Framhäv ditt motiv

Det finns ett antal knep som du kan använda för att verkligen framhäva motivet. Genom att använda kameran på ett kreativt sätt kan du fånga matens läckra sida. Oavsett om det är din favoritdessert eller en hel måltid kommer de här tipsen att hjälpa dig att ta din matfotografering till nästa nivå. För att få din matfotografering att se verklig och inte iscensatt ut kan du prova att lägga till smulor i uppsättningen.

Denna imperfektion kan verka konstig vid första anblicken, men den tillför visuell attraktionskraft. Lite ost som strös över tallriken är ett enkelt sätt att åstadkomma detta. En liten bit räcker långt här, så var subtil med ditt tillvägagångssätt. Det kanske mest kända matfotot genom tiderna är Edward Westons ”Pepper No.

Prova olika filter

Det togs i svartvitt och visar motivets form på ett vackert sätt. I din matfotografering kan du prova att fotografera i monokromt från tid till annan. Avsaknaden av färg förenklar inte bara bilden, utan fungerar också bra för att avslöja kontraster, höjdpunkter och skuggor. Om du fotograferar i RAW kan du konvertera bilden till svartvitt i efterbearbetningen.

Bra appar

Ett av mina favoritverktyg för att göra detta är Exposure X från Alien Skin, eftersom de har ett stort antal kreativa alternativ. Bra matfotografering behöver inte vara iscensatt. När du är klar med din fotografering kan du gå vidare och ta en tugga. Det här fotot ger en känsla av äkthet till din fotografering.

Om du har fått betraktaren att vilja ta sin egen tugga har du lyckats med ditt mål att skapa läckra matfotografier. Men om du kan lära dig att kontrollera ljuset kan du omedelbart ta dina matbilder till nästa nivå. När du har hittat din perfekta plats är det dags att tänka på hur du placerar maten i förhållande till ljuskällan. Men att rama in maten är bara en del av kompositionen, du måste också bestämma vilken vinkel som passar bäst för ditt motiv.

Fokuspunkt och bakgrundsbelysning

En enkel uppställning för matfotografering bör börja med ett hjälteobjekt – det vill säga fokuspunkten för din fotografering, det objekt du vill lyfta fram. Den här tiden på året kan vara en utmaning för de av oss som håller en hälsosam, fullvärdig kost under hela året. Om du använder bakgrundsbelysning på en mörk dag kan du behöva kasta tillbaka lite ljus till motivet för att minska skuggorna på maten. När du fotograferar slutprodukten, dvs. den bild som folk vill dela med andra på facebook och pinterest etc., ska du ställa allt framför ett stort fönster.

Tips: Så lagar du en god fredags rätt!

Prova ändra slutartiden

Om du fotograferar i Shutter Priority Mode väljer du vilken slutartid du fotograferar med, och kameran bestämmer lämplig bländare baserat på det valda ISO-värdet (för nästan all matfotografering är Shutter Priority Mode inte särskilt användbart). För de flesta matfotografier, särskilt på nybörjarnivå, behöver du inte en hög slutartid om du använder ett stativ eftersom de flesta bilderna är statiska. Ibland fotograferar jag om gamla recept för skojs skull om jag gör godiset igen, men jag gillar att lämna några gamla bilder uppe för att påminna mig själv om att matfotografering är en lärorik resa. Om jag ska ha någon form av rekvisita (dricksglas, bestick, extra matrester runt maträtten) så går jag i förväg och har det klart.

Om du använder ett kitobjektiv kommer effekten att förstärkas om du använder objektivet med en längre brännvidd och kommer närmare maten. På så sätt är det maten som stjäl showen – och rekvisitan, även om den kompletterar den, distraherar inte från den huvudsakliga händelsen. Stativ är också användbara när du vill hålla kameran stilla under flera tagningar och behöver båda händerna emellanåt.

Källor: