februari 22, 2024
Blogg

Tygblöjor: Så mycket kan du spara

Dagens tygblöjor är betydligt mer lättanvända än vad de var för bara ett par decennier sedan. Det håller också nere kostnaderna, engångsblöjor är nämligen en stor utgiftspost för en familj och det blir betydligt billigare att istället använda tygblöjor. Idag finns dessutom ett stort utbud att välja bland, både när det gäller tillverkare och olika utföranden.

I en artikel i Aftonbladet går det att läsa hur intresset för tygblöjor ökat under de senaste åren. Idag finns fler svenska tillverkare än det gjorde för några år sedan och utvecklingen har snabbt gått framåt. Miljön är en viktig faktor i mångas konsumtionsval numer och även där kommer tygblöjor in som ett självklart alternativ. Engångsblöjor belastar miljön väldigt mycket och är en stor det i det sopberg som vi människor tyvärr utsätter vår planet för.

Så här använder du tygblöjor

I praktiken är det inte någon större skillnad på att använda tygblöjor istället för vanliga engångsblöjor. Du sätter på dem som en typ av absorberande tygbyxa där resåren sitter högt upp på barnets lår. Tygblöjan sitter dock inte lika högt upp på ryggen och är därför också skönare att bära.

En klassisk tygblöja har knappar som du knäpper för att justera storleken i midjan samt på låren. Vissa modeller kan även ha kardborreband i midjan istället för knappar. Som tillbehör kan du köpa tunna rispapper som du placerar i blöjan och avföringen kan då lätt avlägsnas och blöjan läggas i tvättmaskinen.

Förvara tygblöjor

Är det urin i blöjan kan du lägga den i din hög med vanliga smutsblöjor i väntan på tvätt. Om barnet har fast avföring vänder du ner det direkt i toaletten. Ammas barnet eller endast äter ersättning använder du rispappret för att få bort avföringen från tyget.

Det finns smarta knep för att förvara använda blöjor. Ett exempel är att använda fukttåliga påsar, även kallade wet bags. De håller nämligen påsen torr på utsidan samtidigt som innehållet ventileras och du slipper odör. En bra tumregel är att tvätta tygblöjorna inom fyra dagar. Vill du tvätta mer sällan är tipset att torka blöjorna innan du lägger dem i smutshögen.

Skonsamt utan kemiska ämnen

Även om moderna engångsblöjor är ”renare” idag än tidigare kan det fortfarande finnas spår av kemiska ämnen i dem. Ibland använder tillverkare doftaromer eller blekmedel. Allt detta undviker du när du istället väljer tygblöjor till ditt barn.

Små barn har känslig hud och engångsblöjor i plast kan lätt generera eksem eller andra åkommor i samband med bärandet av blöja. Men tygblöjor är skonsamma mot huden eftersom de andas bättre och är tillverkade i mjukt material. De är måhända inte lika absorberande som engångsblöjor, men å andra sidan innebär det att du byter blöja lite oftare. Det i sin tur betyder att barnet inte går med fuktig stjärt lika länge.

Billigare blöjor i det långa loppet

Som förälder är det vissa utgifter du bara inte kommer undan. Blöjor är en av dessa och oavsett vilken blöjvariant du väljer är det en kostnad att räkna med. Tygblöjor kostar pengar precis som vanliga engångsvarianter i plast. Men däremot är tygblöjor ekonomiskt fördelaktigt i det längre perspektivet. Du återanvänder ju tygblöjorna genom att tvätta dem.

Hur mycket sparar du?

Det är flera variabler som väger in när det gäller hur mycket pengar du faktiskt sparar genom att använda tygblöjor istället för engångsblöjor. Under barnets blöjperiod slänger du engångsblöjor hundratals gånger. Med tygblöjor kommer du undan den här typen av onödigt slängande eftersom du återanvänder dem. Istället för att köpa otaliga paket med blöjor köper du endast en uppsättning tygblöjor.

Väljer du att köpa nya tygblöjor betalar du som minst ett par tusen kronor för ett komplett paket. Men ha då i åtanke att hela uppsättningen kommer att räcka hela blöjperioden. Dessutom finns det statistik som visar att barn som använder tygblöjor tenderar att bli blöjfria tidigare.

Andra faktorer som påverkar sparandet

Tvättkostnaden är en faktor att ta i beaktande när det gäller den totala kostnaden för tygblöjor. Hur mycket det kostar att köra en maskin med tvätt är svårt att räkna på, men en maskin på 60 grader drar i regel 1 kWh. Med lite marginal kan därför en avrundning hamna på cirka tre kronor per tvätt.

Lägg till några kronor för tvättmedel och förtvätt så landar slutpriset på strax över fem kronor. Tvättar du två gånger i veckan kommer alltså kostnaden ligga på tio kronor i veckan, vilket är betydligt mindre än att köpa ett paket engångsblöjor varje vecka.

Värt att nämna i sammanhanget är att tygblöjor är hållbara och kan användas även efter det att ditt barn är blöjfritt. Har du själv inga yngre barn går det utmärkt att sälja tygblöjorna vidare. Vilket förstås är ännu en fördel för miljön och den cirkulära ekonomin.

Eftersom tygblöjor kan kännas som en investering, även om det inte är det i längden, så är det faktiskt en perfekt och rätt lyxig present på en blivande förälder. De fungerar alldeles utmärkt till en blöjtårta på en babyshower. En uppskattad present och dekoration i ett!

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant