april 16, 2024
Mat

Vad äter du på en långfredag?

Kristna tror att Jesus avrättades på långfredagen och offrade sitt kött för våra synder. I århundraden har kristna avstått från att äta kött på långfredagen, och detta var en regel som fastställts av Vatikanen. Idag väljer många människor, oavsett om de är religiösa eller inte, att äta fisk istället för kött på långfredagen. Traditionen säger att fisk är den måltid man väljer på långfredagen även om många inte känner till anledningen till detta.

Korset på toppen av dessa fruktbullar är en symbol för korsfästelsen – vilket är anledningen till att de traditionellt äts på långfredagen. På askonsdag och långfredag fastar katoliker, vilket innebär att de äter mindre än vanligt. De flesta vuxna slutar äta mellanmål och äter i allmänhet bara en huvudmåltid och två mindre måltider under dagen. På askonsdagen, långfredagen och alla fredagar under fastan avstår vuxna katoliker över 14 år från att äta kött.

Unna dig något gott den sista fredagen i fastan

Under dessa dagar är det inte tillåtet att äta lamm, kyckling, nötkött, fläsk, skinka, hjortkött och de flesta andra köttsorter. Däremot är ägg, mjölk, fisk, spannmål, frukt och grönsaker tillåtna. Hot Cross Buns må vara den mest traditionella maten att äta på långfredagen, men man kan inte leva enbart på bröd. Därför har vi samlat dessa 31 vegetariska och fisk- och skaldjurscentrerade recept för den sista fredagen i fastan, så att du kan hålla dig till traditionen men inte behöver vänta till påskbrunchen för en värdig helgmåltid.

Långfredagen, fredagen före påsksöndagen, markerar dagen då Jesus Kristus korsfästes. Den katolska lagen om avhållsamhet säger att katoliker från 14 år och uppåt ska avstå från att äta kött på fredagar under fastan, inklusive långfredagen. Det finns några viktiga dagar under fastan, med början på askonsdagen. Denna dag markerar början på fastan och är en obligatorisk fastedag (18-5 år och avhållsamhet från kött (14 år).

Alla fredagar under fastan är obligatoriska dagar med avhållsamhet från kött, men återigen är fisk och skaldjur tillåtna. För katoliker som firar långfredagen är svaret nej. Andra observatörer av långfredagen väljer att bara äta fisk och skaldjur, vilket de gör varje fredag under fastan, och säger nej till kött, kyckling och fläskkött. Det har varit praxis bland romersk-katoliker att avstå från att äta kött varje fredag under fastan och hela den heliga veckan.

Förbered och kom igång i tid!

Och för dem av oss som har firat hela fastan är det särskilt viktigt att komma ihåg långfredagen, då kristna över hela världen minns Jesu största offer. Traditionen att avstå från kött på långfredagen kommer som en del av fastan, den 40-dagars period av kontemplation och uppoffring som många olika kristna samfund iakttar. Enligt den katolska lagen om avhållsamhet ska katoliker från 14 år och uppåt faktiskt avstå från att äta kött på fredagar under fastan, inklusive långfredagen. På askonsdagen, långfredagen och alla fredagar under fastan, när du inte får äta kött, finns det många bra alternativ.

Tips: Se till att fotografera maträtten när den är klar!

I grekisk litteratur är det heliga och stora fredagen, heliga fredagen på romanska språk och Karfreitag sorglig fredag på tyska. Kristna har avstått från att äta kött på långfredagen i århundraden och många människor, oavsett om de är religiösa eller inte, äter fortfarande bara fisk den dagen. Nötkött, griskött, kyckling och annat kött är förbjudet på långfredagen, men fisk är tillåtet för många observatörer. För katoliker innebär det att de inte får äta kött på långfredagen (egentligen alla fredagar) eftersom det var dagen då Kristus korsfästes.

Tips: beställ fredagsmaten via en matkasse här!

Källor: