februari 22, 2024
Ekonomi

Vad innebär företagslån?

Bild som jämför företagslån

Företagslån vänder sig till företag, precis som namnet säger. Det är vanligen ett lån på större belopp som är avsett att investeras i verksamheten på ett eller annat sätt. Det är ett efterfrågat lån av både nystartade företag liksom etablerade företag som vill utöka sin verksamhet.

Företagslån till småföretag och aktiebolag

Företagslån till småföretag och aktiebolag
Småföretagare

De flesta aktörer inom företagslån riktar sig till aktiebolag. Men, det finns de som fokuserar på företagslån till dig med enskild firma. Hur stort företagslån som kommer att kunna beviljas beror på många faktorer. Möjlighet finns att ansöka om ett företagslån från 1 000 kr upp till 10 miljoner kronor. Det som påverkar hur stort lån företaget beviljas är:

 • Omsättning
  Företagets omsättning är ett grundkrav. Långivare kan ha ett minsta omsättningskrav per månad eller år. Vanligen är kravet 50 000 kr i månaden eller 600 000 kr per år.
 • Att verksamheten är aktiv
  – Ett krav utöver omsättning är ofta att företaget har varit aktivt under minst sex månader med stadigvarande försäljning. Ofta kan det även krävas att man kan redovisa minst ett bokslut. Företag som varit med under längre tid är naturligtvis en ökad trygghet. 
 • Registrerat i Sverige
  – För att få ta ett lån i Sverige krävs att företaget är registrerat i landet, även om det kan finnas ett fåtal undantag.

Ovan är tre utgångspunkter i de flesta fall för att kunna ansöka om och teckna företagslån. Bolagsformer som godtas vid förlagslån är aktiebolag, enskild firma och handelsbolag. Företagslån utan UC är ett alternativ för att inte kreditupplysningen ska sparas i 12 månader.

Rätt typ av företagslån

Det finns inte ett enda företagslån utan flera olika, precis som med privatlån. Lär er om de olika möjligheterna och hitta rätt lösning till era behov. Framförallt finns det tre typer av företagslån att överväga:

 • Företagslån
  – Den här typen av lån har vi fokuserat på hittills. Det handlar om ett traditionsenligt lån där en klumpsumma kan användas för att exempelvis köpa nya inventarier som kan leda till en ökad produktion.
 • Factoring
  – Har företaget många fakturor som inte blivit betalda av kunder går det att sälja eller belåna fakturorna. Då behöver inte företaget vänta på att betalning kommer utan kan använda kapitalet direkt.
 • Företagskredit
  – Företagskredit är som vilken kredit som helst. Möjlighet finns att använda upp till en viss summa när som helst, som sedan återbetalas som ett lån.

Vilket företagslån som passar bäst kan helt bero på vilken situation som företaget befinner sig i. Ett nystartat företag som söker lån och ett familjeföretag sedan generationer tillbaka kan ha olika strategier och olika ekonomiska förutsättningar.

Jämför olika företagslån

Jämför olika företagslån

Ta alltid tid till att jämföra olika företagslån online. För att underlätta finns en bra jämförelsesida med företagslån. Den presenterar flera typer av lån med olika förutsättningar och räntor. Vid en jämförelse förbinder sig inte företaget till något utan får enbart möjligheten att se vad olika aktörer kan erbjuda.

Det finns flera fördelar med att använda en jämförelsesida. Utan att ansöka om lån kan du få en överblick över hur olika banker och långivare tenderar att fungera och hur deras villkor tenderar att se ut. 

Nästa steg i jämförelsen är att använda sig av en låneförmedlare – då gör du en riktig ansökan och en kreditupplysning tas, men du får flera erbjudanden på bara en ansökan. Först och främst är det bekvämt genom att enbart använda en ansökan och få erbjudande om företagslån från många aktörer. Att det dessutom endast krävs en enda kreditupplysning är en bonus. Slutligen är det helt kravlöst och inte finns inte något krav på att man tecknar ett företagslån. 

Leave feedback about this

 • Kvalité
 • Underhållande
 • Intressant