juni 4, 2023
Djur

Hur många magar har en ko?

En kossa

Hur många magar brukar man säga att en ko har? Jo, fyra magar. Detta är en faktoid som de flesta av oss tror på, men som bara delvis är sann. 

 

En av de vanligaste frågorna som mjölkbönder får är just: ”Hur många magar har en ko?” Så vad svarar mjölkbonden på den frågan?

Hur många magar har en ko och vad heter dom?

Kor har tekniskt sett bara en mage, men den är indelad i fyra distinkta fack. Den tillfrågade mjölkbonden skulle då också kunna berätta att dessa fyra fack kallas för Vom, Reticulum, Omasum och Abomasum.

Människor har ingen sådan uppdelning varför man förleds att tro att det är fyra olika magar medan det egentligen bara är en som är indelad i flera sektioner.

Kon och dess matsmältningssystem

Korna har en ganska komplicerad matsmältningsanatomi. Alla som någonsin har gått en djurfoderkurs för idisslare kan intyga detta. Kor och andra idisslare (får, getter, rådjur, bison, etc.) har en mage med fyra fack.

 

Det är ett vanligt talesätt att kor har fyra magar – vilka egentligen är fack – men detta talesätt berättar aldrig varför kor har 4 magar.

Varje del fyller sin funktion i processen att smälta gräs och annat växtmaterial som idisslaren tuggar i sig. Sådant är en viktig egenskap hos dessa.

De fyra facken

Komagens fyra fack fyller viktiga funktioner i processen att utvinna näring från växtföda. Här går vi igenom de olika magarnas funktioner.

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant